Libertate pentru suporteri? “Legea trebuie respectata: fara torte si fumigene!”

Suporterii vor libertatea pe stadioane si cer dreptul de a folosi petarde si fumigene la meciuri. In urma petitiei facute de fani, Vali Alexandru a declarat ca Legea trebuie respectata asa cum e ea si ca nu pot fi aduse modificari.

“Legea asa este si ea trebuie respectata. Iar legea chiar contine acest lucru. Este un pasaj dedicat chiar acestui aspect in lege. Legea nu e de origine romaneasca, este de sorginte europeana, iar acolo unde nu se respecta, apar si urmarile, suspendarile si asa mai departe”, a spus Valentin Alexandru pentru Mediafax

Pe site-ul petitieonline.com a aparut un demers al suporterilor, “Redati drepturile suporterilor romani”, catre Guvernul Romaniei, Ministerul Administratiei si Internelor, Jandarmeria Romana, Liga Profesionista de Fotbal, Federatia Romana de Fotbal si alte institutii competente prin care se cere “aplicarea corecta a legislatiei (acceptarea dreptului legal de folosire a materialelor pirotehnice), eliminarea abuzurilor, comise cu incalcarea flagranta a legilor, precum si limitarea puterii discretionare a organizatorilor de competitii sportive, a observatorilor si a personalului cu atributiuni legate de mentinerea ordinii”. “Conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 126/1995 – cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 4/2008 precum si H.G. nr. 536/2002), obiectele pirotehnice din clasa I (torte, fumigene, vulcani, cu masa maxima de amestec pirotehnic cel mult egala cu 3 grame) pot fi comercializate si utilizate pe tot parcursul anului”, se anunta in petitia suporterilor.

La Capitolul II al Legii numarul 4/2008, “Obligatiile organizatorului de competitii sau de jocuri sportive”, articolul 10, “Pentru organizarea si desfasurarea activitatii de asigurare a ordinii si sigurantei spectatorilor in arena sportiva, organizatorul de competitii sau de jocuri sportive are urmatoarele obligatii”, se specifica, la alineatul 2 litera b, interzicerea accesului pe stadion cu torte sau fumigene, fara sa fie specificat un anumit gramaj de explozibil: “sa nu permita accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla in stare vadita de ebrietate sau se afla, in mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme si munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru socuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cutite, pumnale, sisuri ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere ori lovire, precum si al persoanelor care au asupra lor mijloace de publicitate vizuala de genul celor prevazute la alin. (1) lit. r)”.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Marius Militaru, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca suporterii ar putea intra pe un stadion cu torte sau fumigene doar daca clubul organizator le-ar permite acest lucru. “Legea 4, privind prevenirea si combaterea violentei in sport, spune ca petardele si fumigenele sunt interzise. Legea nu restrictioneaza forma lor de spectacol, dar cine vrea sa faca trebuie sa o faca cu acordul clubului organizator pentru ca acesta are responsabilitati privind securitatea participantilor. E foarte important de mentionat, nu putem sa lasam pe oricine in interiorul stadionului cu asemenea materiale, se poate provoca panica in interiorul unei multimi, care e devastatoare. Nu conteaza ca materialele pirotehnice sunt, de clasa I sau II”, a spus Militaru.

Militaru a precizat ca Jandarmeria doreste sa se intalneasca cu reprezentatii suporterilor pentru a lamuri unele aspecte inainte de inceperea returului Ligii I. “Jandarmeria intentioneaza sa aiba un dialog cu suporterii pentru a intelege acest lucru. Nu ne bucura pe noi sa le facem suporterilor dosare penale. Rolul nostru este sa-i aparam pe toti. Daca clubul le da acordul sa foloseasca petarde, fumigene intr-un spectacol, nu e nicio problema. Vom organiza o masa rotunda cu suporterii”, a mai spus Militaru.

Persoana de contact a petitiei online, Alexandru Mihaiescu, considera ca demersul suporterilor este intemeiat pentru ca in stadion sunt interzise doar materialele pirotehnice din clasa II. “Este o initiativa a mai multor suporteri ai galeriilor din tara. Demersul a fost preluat de majoritatea galeriilor din tara. Legea spune ca daca sunt sub 3 grame de explozibil in materiale pirotehnice, se pot comercializa tot anul. Exista firme care vand astfel de materiale tot timpul anului la liber. In Legea lui Dragomir se face face trimitere la legea existenta deja. Nu se specifica torte sau fumigene, ci doar materiale pirotehnice, in conformitate cu legea din 2006, atunci cand s-a dat legea cu interzicerea materialelor pirotehnice din alte clase decat cele din clasa I, pentru ca au fost tot felul de probleme de anul nou”, a spus Mihaiescu.

Petitia online “Redati drepturile suporterilor romani” a fost semnata pana acum de 3.271 de persoane.

—————————————————————————

2 concluzii se impun:

1. Iniţiativa a început să stârnească valuri, ceea ce e bine. Semnaţi petiţia în continuare aici

2. Domnii V.Alexandru şi M.Militaru “uită” să spună faptul că, dacă suporterii aprind materiale pirotehnice din clasa 1, în interiorul sau în afara stadionului, NU ÎNCALCĂ NICI O LEGE, decât clubul poate suferi pedepse în acest sens.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: