Aberatie: Legea lui Mitica a creat «procurorul-tusier» fara atributii

Vor nu vor, microbisti sau nu, procurorii de pe långa judecatoriile de sector trebuie sa asiste la meci pentru ca prezenta lor pe stadioane, la meciurile “cu risc”, este obligatorie. Obligativitatea prezentei pe stadioane a procurorilor este stipulata in Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive. Aceasta prevedere nu face decåt sa ingreuneze munca parchetelor, in conditiile in care initiatorii si legiuitorul au implicat parchetele in competitii sportive doar ca act de prezenta, fara a exista in lege si atributiile ce-i revin procurorului in tribuna.
Astfel, el are doar calitatea de observator. Nu se poate implica in coordonarea trupelor de jandarmi dislocate la fata locului, nu poate sa ia masuri imediate daca, sub ochii lui, are loc o luare de mita, nu poate sa faca altceva decåt sa sesizeze telefonic pe seful lui de scenele infractionale pe care le-a vizionat. Pe de alta parte, procurorul desemnat cu privitul la meci nu este platit pentru orele suplimentare, din weekend, pe care le petrece pe stadion. Prevederea din Legea 4/2008 nu face decåt sa ingreuneze activitatea parchetelor de sector, in situatia in care parchetele sufera de deficit de personal.

Conform articolului 7 din Legea 4/2008, “dupa declararea competitiei sau a jocului sportiv, comandantul unitatii de jandarmi competente teritorial împreuna cu responsabilul de ordine si siguranta al organizatorului de joc stabilesc gradul de risc preliminar al jocului, solicitând la nevoie si punctul de vedere al responsabilului de ordine si siguranta al federatiei de specialitate sau al ligii profesioniste, care se consemneaza în toate documentele de organizare. În situatia desfasurarii unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, este necesara prezenta în arena sportiva a prefectului sau a reprezentantului acestuia, precum si a unui procuror din cadrul parchetului de pe lânga judecatoria în a carei circumscriptie se afla arena sportiva. Înstiin?area acestora se realizeaz? de catre unitatea de jandarmi competenta teritorial”. In Capitala, stadioanele cele mai “calcate” de procurori sunt Ghencea si Dinamo. De cate ori sunt partide de fotbal, parchetele de pe langa Judecatoria sector 2 si Judecatoria sector 6 trebuie sa desemneze cate un procuror care sa-si lase programul de final de saptamana pentru a asista, ca observator, la meciul respectiv.  Surse din cadrul Jandarmeriei ne-au declarat ca, atunci cand sunt si alte meciuri (hochei, handbal etc.) care prezinta risc ridicat din cauza posibilelor agresiuni dintre suporteri, este anuntat si parchetul pentru a trimite “un om acolo, care nu are nimic de facut decat sa priveasca”.

Martor la flagrant
“Omul”, adica procurorul care e nevoit sa se duca la meciul respectiv, nu are nici o atributie, este doar simplu observator. In cazul in care, pe un stadion bucurestean, un procuror vede cum se desfasoara sub ochii lui un flagrant, nu poate interveni. El anunta telefonic pe seful Parchetului, iar a doua zi se deschide lucrare si se declina competenta catre Parchetul Tribunalului. La fel si in caz de tentativa de omor.

Procurorii se prezinta la meciuri
Si la meciurile din tara, pe perioada campionatului, procurorul este prezent. Spre exemplu, presedintele executiv de la Farul Constanta, Dan Para, ne-a declarat, ieri, ca “au venit procurori la majoritatea meciurilor”. Acesta ne-a spus ca, pentru prezenta procurorului, nu se trimite hartie ca la jandarmerie, cu planul de actiune, iar acesta intra cu o invitatie data de club pentru perioada campionatului, sta la tribuna langa observatori, dar nu stie ca acesta sa aiba atributii concrete. Prezenta procurorului la meciuri ne-a fost confirmata de mai multi sefi de cluburi din Liga I. In aceeasi ordine de idei, avocatul FRF, Iustin Stefan, ne-a declarat, telefonic, ca, atunci cand a fost realizat acest proiect de lege, el a avertizat asupra acestei anomalii. “Ar trebui ca sa se sesizeze cineva si sa amendeze aceasta lege, sa arate ca prevederea respectiva, cu prezenta procurorului pe stadion, este nefunctionala pentru ca el nu are nici un fel de atributii. Mai degraba ar fi fost utili ofiteri sub acoperire. Treaba procurorului este de a se ocupa de urmarirea penala, iar sesizarea cu privire la infractiunile de pe stadioane sosea la parchet oricum, prin politie si jandarmerie, care lucreaza in echipa si au plan de actiune bine stabilit. Aceasta lege trebuie neaparat amendata pentru ca ea creeaza disfunctionalitati.”

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: