Fotbalul tulcean, încotro? Avem copii talentaţi, depinde de noi cum le cultivăm talentul

Clubul Delta Tulcea a început o cam­panie de promovare mediatică a fotbalului juvenil. Începutul a fost consemnat alal tăieri, prin intermediul unei conferinţe de presă la care au participat fotbalişti şi antrenori reprezentând lotul juniorilor republicani A.
La evenimentul organizat în incinta Sta­dionului “DELTA” au participat (de la stânga la dreapta): Iulian Nedu – antrenor al portarilor, Gabriel Dabija – portar, Ştefan Penaru şi Marius Carpov – antrenori, respectiv Ionuţ Andrei – mijlocaş.
Reporter: Delta Tulcea a înfiinţat, şi nu e mult de atunci, Centrul de copii şi juniori. Ce obiective aţi impus?
Ştefan Penaru: În primă fază, să atragem cât mai mulţi sportivi în practicarea acestui sport, apoi să-i promovăm pe cei mai merituoşi copii la echipa seniorilor.
Reporter: Sunt norme prin care dumneavoastră, antrenorii, trebuie să vă certificaţi pregătirea profesională.
Ştefan Penaru: Eu sunt antrenor din 1997 şi am obţinut licenţa “B” UEFA pentru juniori, în urma unui examen susţinut la Federaţia Română de Fotbal.
Marius Carpov: În ceea ce mă priveşte, în curând voi fi cursant în anul al doilea al Şcolii federale de antrenori a FRF. Şcoala este profesionistă, vă asigur.
Reporter: Repartizate pe grupe de vârstă, categoriile de juniori sunt A, B, C, D şi E. Referitor la juniorii republi­cani A, sunt diferenţe între turul şi returul acestui sezon. Cum explicaţi?
Ştefan Penaru: Una dintre explicaţii constă în prestaţia seniorilor Deltei. Copiii vin şi urmăresc şi antrenamentele, şi partidele seniorilor. Mai pun la socoteală seriozitatea noastră, a antrenorilor, în modul cum organizăm antrenamentele, fiind dedicaţi total muncii.
Reporter: Revenim asupra întrebării.
Ştefan Penaru: Suntem şi antrenori, şi psi­hologi, ne preocupăm şi de viaţa extra­spor­tivă a juniorilor. Este rodul muncii din turul campionatului, plus că perioada de pregă­tire din iarna trecută a fost serioasă, pro­fesionistă. Copiii au ajuns să creadă că nu pot face nimic fără muncă.
Reporter: Privesc lista lotului şi găsesc jucători convocaţi la lotul seniorilor – Bratu, Andrei, Judeanu, Algiu… Nu e un secret că lotul seniorilor, în medie, este unul dintre cele mai vârstnice din Liga a II-a, cel puţin din Seria I. Aveţi motive să speraţi că  juniorii autohtoni pregătiţi de dumneavoastră au pregătirea necesară pentru cooptare la echipa “mare”?
Marius Carpov: Şi Achimov, şi Mihailov, şi Dabija!
Ştefan Penaru: Aceasta este şi ţinta principală – cât mai mulţi jucători tineri tulceni promovaţi la Delta, în Liga a II-a.
Reporter: Este Gabriel Dabija bun să facă parte din lotul seniorilor?
Iulian Nedu: Gabriel este un copil bun, duce o viaţă extrasportivă nemaipomenită, are mari ambiţii. Eu mă străduiesc să îl aduc la o formă cât mai bună.
Gabriel Dabija: Mă antrenez, vreau să fiu convocat la lotul seniorilor, ceea ce sunt sigur că se va întâmpla într-o bună zi.
Ionuţ Andrei: Am “prins” lotul seniorilor de trei ori la rând, acum (pentru azi, în meciul din deplasare cu Concordia Chiajna – n.n.) este a patra oară. Dacă nu sunt titular, îmi aştept timpul, ca rezervă. Joc la mijloc, şi pe centru, şi pe flanc. Vă pot spune – de pe bancă – de uriaşa diferenţă dintre jocurile juniorilor şi cele ale unor seniori din Liga a II-a. Încă de acum doi ani am avut onoarea să fiu convocat la echipa “mare”, am încredere în mine.
Reporter: Cum sunt arbitrajele “afară”?
Ionuţ Andrei: Destul de nefavorabile nouă. Şi aşa se explică rezultatele noastre din tur. Noi vrem să ajungem la turneul final. Ar fi pentru prima dată când o echipă de juniori din oraşul nostru ajunge în această fază!
Ştefan Penaru: Din păcate, sunt antrenori ai echipelor de juniori care încă mai “stau” în rezultate şi fac orice pentru a câştiga un meci. Regretabil e că se fură visele unor copii! Ne privesc unii cu superioritatea aceea că Tulcea nu poate câştiga cinstit, pe teren. Se mai întâmplă ceva: după sezonul 2006 – 2007 nu doar seniorilor li s-a “luat frica”, aceasta se repercutează şi juniorilor.
Reporter: Cum e suprafaţa de joc de pe terenul Bididiei, acolo unde desfăşuraţi meciurile?
Ionuţ Andrei: Terenul e bun, cu mici deni­velări. Avem condiţii, nu ne plângem de­loc. Când jucăm pe o suprafaţă bună (teren gazonat sau suprafaţă sintetică), jucăm mai bine şi asta se oglindeşte în rezultate.
Reporter: Ce obiectiv aţi stabilit la începutul acestei ediţii de campionat?
Ştefan Penaru: Promovarea cât mai mul­tor juniori la seniori. Dacă putem, în para­lel, să ne situăm pe locul al doilea (ceea ce ne garantează participarea la turneul final), cu atât mai bine! Din nefericire, acum tragem ponoasele din tur… Între timp, lotul s-a omogenizat, copiii au căpătat încredere în ei, relaţiile de joc sunt din ce în ce mai eficiente.
Iulian Nedu: Îi ajutăm pe cât putem pe copii. Suntem antrenori, pedagogi, psiho­logi. Un junior nu trece uşor peste un arbi­traj ostil, de exemplu, cade psihic foarte repede. Banii trebuie să fie o consecinţă a muncii, nu un scop.
Marius Carpov: Rezultatele noastre din ce în ce mai bune, acestea datorându-se sprijinului total acordat de conducerile administrativă şi tehnică a Deltei Tulcea, şi nu exagerez cu nimic. Trebuie să ai şi condiţii ca să ajungi fotbalist – numai cu “hei – rup” nu se poate!
Delta Tulcea, Lotul juniorilor A
Lotul juniorilor republicani A al Deltei Tulcea este format din: Gabriel Dabija (căpitan) şi Tiberius Paraschivoiu – portari, Iulian Maftei, Andrei Găină, Iulian Bratu, Adrian Petcu, Stelian Ghiorghi şi Cosmin Popa – fundaşi, Ionuţ Andrei (căpitan de rezervă), Vlad Judeanu, Adrian Achimov, Silviu Terente şi Nicolae Cazacu – mijlocaşi, Liviu Mihailov, Alexandru Roman, Dan Poveste, Dan Algiu şi Georgianos Apostolatos – atacanţi.

Articol aparut in cotidianul Obiectiv

Advertisements

One Response

  1. Felicitari pentru campania , suntem alaturi de voi .
    Redactia http://www.fotbaljuniori.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: