Sfaturi legate de folosirea materialelor pirotehnice pe stadion

 

Legislatia interzice accesul pe stadion cu materiale pirotehnice indiferent de clasa, obligand cluburile organizatoare sa faca un control rigoros la intrare prin intermediul firmelor de paza. Cum de cele mai multe ori vigilenta organizatorilor este pacalita de suporterii inventivi, cluburile primesc amenzi din partea jandarmeriei si alte amenzi din partea LPF, uneori pe baza regulamentelor sportive aplicandu-se si masuri de suspendare a terenului sau de a juca fara spectatori ( in general atunci cand aceste materiale sunt folosite pentru a se arunca in directia altor spectatori sau in teren)
Totusi in cazul materialelor din clasa 1 (reglementate de legea 126/95 – mai putin de 3 grame de amestec pirotehnic), nicio lege nu-l sanctioneaza penal sau contraventional pe suporterul ce le foloseste.
Daca totusi aveti asupra voastra un astfel de material pirotehnic la portile de acces ale stadionului trebuie sa stiti ca paznicul are dreptul de a va retine acel obiect sesizand jandarmii care la randul lor sunt obligati de lege sa faca sesizari catre institutiile competente (Politie, Parchet) cu privire la o presupusa fapta penala. Astfel jandarmul va poate invita pentru identificare la punctul lor de triere din jurul stadionului unde sunteti obligat de lege sa va legitimati prezentand un acte de identitate sau dandu-le datele voastre personale. Refuzul prezentarii actelor de identitate se sanctioneaza cu amenda si 6 luni de interdictie (in cazul in care nu aveti actele incercati sa nu aveti o atitudine sfidatoare si dati-le datele personale pentru a nu interpreta in favoarea lor legea) . De asemenea fara prezentarea unui act de identitate paznicii si jandarmii pot sa va refuze accesul pe stadion, de aceea este indicat sa-l aveti mereu la voi, acasa sau in deplasare.
Jandarmii mai au dreptul sa va conduca la sectia de politie competenta teritorial pentru a va identifica sau pentru a da lamuriri cu privire la presupusa fapta de care sunteti acuzat. Atentie, jandarmii nu va pot duce impotriva vointei voastre la unitatea de jandarmi, acest lucru este un abuz si se sanctioneaza conform codului penal daca depuneti plangere (jandarmul riscand multe lucruri, suspendarea – odata cu inceperea urmaririi penale, imposibilitatea de a mai avansa ….si chiar puscarie daca se finalizeaza cu o condamnare). Atentie, in fata jandarmilor nu sunteti obligati sa dati niciun fel de declaratii legat de presupusa fapta penala, ei nefiind organ de ancheta penala.
Din momentul in care sunteti condusi la sectia de politie sau la procuror competenta jandarmilor inceteaza, fiind de datoria organelor de politie si procuratura sa demonstreze ca materialul folosit se incadreaza in alta clasa decat clasa 1 (clasa 2-4, t1,t2), printr-o expertiza tehnica la singurul laborator de profil din tara de la Petrosani. Procurorul are la indemana pe perioada urmaririi penale masura de siguranta a interzicerii temporare a accesului pe stadion pentru cel mult 180 de zile…insa trebuie sa vi se aduca la cunostiinta si voua acest lucru, daca aceasta masura este luata impotriva voastra.
Atentie daca ati reusit sa intrati cu un material pirotehnic din clasa 1 pe stadion este bine de stiut ca pentru jandarmi este mult mai usor sa va sanctioneze pentru fapte mult mai banale decat sa faca zeci de sesizari care nu au niciodata o finalizare….oricum clasa 1 nefiind sanctionabila. Astfel trebuie sa stiti ca acoperirea fetei cu diverse accesorii pentru a impiedica identificarea se sanctioneaza cu amenda si un an de interdictie, deci poate mai indicta ar fi sa va intoarceti cu spatele. De asemenea aruncarea respectivelor materiale in diverse directii (teren, spre paznici, spre jandarmi, spre oficiali sau alti spectatori) insemna tot amenda si un an de interdictie. Deci parca mai bine sunt tinute in mana…..riscul e mai mic. Daca in timpul meciului sau dupa, jandarmii (fie ei si in civil) sau paznicii va evacueaza, trebuie sa stiti ca riscati 6 luni de interdictie daca va opuneti.
Este mult mai simplu pentru jandarmi sa va aplice o amenda pentru ascunderea fetei, refuzul legitimarii, sau aruncarea unei fumigene, decat sa faca zeci de sesizari catre alte institutii, unde totul se blocheaza, e mai simplu pentru ei sa va dea interdictie, iar masura se aplica odata cu semnarea procesului verbal sau dupa comunicarea acestuia prin posta sau afisarea la domiciliu. Puteti face contestatie impotriva amenzii/interdictiei pentru ca procedura dureaza, iar suspendarea interdictiei se face deabia cand un judecator decide acest lucru (cel mai devreme la primul termen de judecata….adica dupa minim 30-60 zile)
Legislatia este in continua schimbare. In curand o sa intre in vigoare noul cod de procedura penala care da posibilitatea procurorilor sa solicite luarea masurii controlului judiciar pe perioada cercetarii unui suporter impotriva caruia s-a deschis un dosar de cercetare penala. Masura controlului judiciar de interzicere a accesului la anumite manifestari sportive, in mod evident iti interzice sa mai incerci patrunderea la vreo manifestare sportiva, de asemenea fiind nevoit sa te prezinti la sectia de politie dupa un program stabilit, iar in cazul nerespectarii obligatiilor, masura controlului judiciar poate fi schimbata de un judecator cu masura arestului preventiv sau a arestului la domiciliu. In opinia mea codul de procedura penal este de 100 de ori mai drept decat eventualele modificari la legea 4. In mod normal odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura penala jumatate din legea 4 ar trebui abrogata deoarece toate reglementarile legate de fapte penale sunt mult mai explicite in noul cod. In prezent proiectul de modificare a legii 4/2008 este blocat pe la comisiile Camerei Deputatilor, urmand ca reprezentantii nostrii sa fie audiati la Comisia de Invatamant si Sport in momentul discutarii proiectului.

 

Scris de Cristi Brancovan

 

 

Advertisements

2 Responses

  1. BATEM FARU ! / BATEM FARU ! /BATEM FARU ! /BATEM FARU ! / BATEM FARU ! / BATEM FARU ! /BATEM FARU ! /BATEM FARU ! /

  2. Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! Batem Faru’ ! \O/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: